tiistai 22. tammikuuta 2013

Niin mikä maa?

Useimmat ihmiset ei tiiä oikeestaan mitään Etelä-Koreasta, itsekään en niin paljon kuin ehkä pitäisi. Nyt siis seuraa lyhyt katsaus siihen, millainen maa on kyseessä!


E-Korean väkiluku on noin 48 860 000, josta pääkaupungissa Seoulissa asuu noin neljäsosa porukasta eli 10 582 000 ihmistä.  Siellä on yli kaksi miljoonaa enemmän asukkaita kuin Lontoossa, joka taitaa olla suurin kaupunki, jossa oon tähän mennessä käynyt. Ja nyt siis puhuin Seoulin kaupungista, metropolialueella asuu vielä enemmän porukkaa ja Wikipedia sanoo, että se on maailman kolmanneksi suurin kaupunkialue.

Korean tasavalta on vertailtuna kooltaan aika pieni: 99 720 km2, kun taas Suomi 338 424 km2. Mää ehin siis hyvinkin siellä seikkailla paikasta toiseen. Ainakin pitää käydä tietenkin Busanissa ja Jejulla, mutta mää kirjottelen paikoista lissää sitten kun oon niissä itse käynyt!

Tässä kartta, siellä on kaupunkeja ja paikkoja.
 

Etelä-Korea (viralliselta nimeltään Korean tasavalta) on verrattain nuori maa. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat miehitti sen, japanilaisten ensin vetäydyttyä sieltä. Neukut teki samat Korean pohjoisosille. Tietenkään näiden kahden aivan eri ideologioita kannattavien porukoiden yhteiselosta ei tullut mitään, eihän se ehtinyt ees alkaakaan vaikka kaikenmaailman kokouksissa yhdistymisestä puhuttiinkin. YK yritti, että järjestetään teille yhteiset vaalit, mutta pohjoisessa ei alettu millekkään. Niinpä etelässä järjestettiin vaalit ihan keskenään ja vaalien jälkeen ilmotettiin Korean tasavalta perustetuksi. Pohjoisen kommarit tietty vastalauseena julisti, että meki perustetaan valtio ja sen nimi on Korean demokraattinen kansantasavalta. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto vetäytyi omiin maihinsa vuonna 1949, jätti pojat kinastelemaan, mutta Koreoiden yhdistymisestä ei ollut tietoakaan. Kummatkin tosin halus yhdistymistä, mutta sopuun ei päästy siitä, että oltaisko kommareita ja demareita.

Sotahan siitä sitten tuli vuonna 1950, kun kumpikaan ei halunnut luopua omasta päätösvallastaan. Kiina ja Neuvostoliitto tuki pohjoista, YK:n vaikutuksen alaisena kaksikymmentä maata etelää (sotaan osallistui pääasiassa jenkit ja britit). Kolme vuotta sodittiin, yli kolme miljoonaa kuoli ja vuonna 1953 sovittiin tulitauosta. Rauhaa ei tänäkään päivänä oo solmittu. Muistona tuosta on suurinpiirtein 38. leveyspiirin kohdalla kulkeva, maailman tarkimmin vartioitu raja (Korean demilitarisoitu vyöheke). Viime vuosina rajalla on ollut vilskettä ja Koreoiden välit on tulehtuneet pahimmoilleen. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan...

Tällä hetkellä Etelä-Korean presidenttinä toimii oikeisto-konservatiivisen Saenuri -puolueen edustaja Lee Myung-bak. Sama puolue on myös enemmistönä parlamentissa. E-Koreassa oli vaalit viime vuoden lopulla ja ne voitti, ensikertaa historiassa, nainen. Tää Park Geun-hye kuuluu samaan posseen istuvan presidentin kanssa ja astuu valtaan enskuussa. Se on E-Korean entisen hallitsijan, Park Chung-heen, tytär. Isänsä sai aikaan kaikkea ihmeshittiä ollessaan vallassa ja sitä muistellaan niin hyvällä kuin pahallakin.

Vastapainoksi kerrottakoot, että Pohjois-Korean presidentti on ollut alusta saakka Kim Il-sung, "Ikuinen presidentti". Vallan siirtyessä kuoleman kautta ensin Kim Jong-ilille, sittemmin Kim Jong-unille, näistä käytetään kaikenmaailman muita arvonimiä, mutta pressaa niistä ei koskaan tehdä. Virallisesti johtajan nimike on valtion päämies.



Eiköhän siinä ollut politiikkaa ja tilastoja tarpeeksi tällä kertaa.

Hauskana nippelitietona sanottakoot vielä, että E-Koreassa on kolme tosi yleistä sukunimeä (Kim, Lee ja Park) ja noin joka toinen korealaisista on joku näistä.


Loppuun Korean tasavallan kansallislaulu Aegukga:

4 kommenttia:

  1. Pakko olla kyl kateellinen, nimittäin ite haluaisin Etelä-koreaan vaihto-oppilaaksi :3 Mutta ainakin pitää viel muutama vuosi odotella ku ikää viel nii vähä... mut paljon sie joudut maksaa tosta vaihdosta? ja mitä kautta? (: + kiva blogi! odotan innolla että kirjotat sitten kaikkea kivaa kun olet siellä. C:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Opiskelen Oulun Ammattikorkeakoulussa ja kun vaihtoon lähtee koulun kautta, niin koulu kustantaa opiskelun. Lisäksi saan koululta avustusta lentolippujen maksamiseen :-) Itse joudun maksamaan paikan päällä kaikki menot eli siis vuokran ja ruuat jne.

      Lue toki vastakin mun höpöttelyitä täältä, sitten kun enskuussa pääsen sinne perille, niin tulee valokuvia ja juttuja paikallisesta kulttuurista ja elämästä Koreassa noin yleensäkin!

      Poista
  2. voi vitsi vähän hyvä että löysin tän blogii wuaaa:DD
    koska ite en lukioaikana kerkee lähtee vaihtoon nii oon ajatellu sitte yliopistossa tai amkorkekoulussa lähtee kumpaan sitte meenki...
    meinaatko asua opiskeliaasunnossa vai vuokraatko ite? koska oon kuullu että asuntolassa on tosi tiukat säännöt ja yöllä ei voi hillua ulkona...? muutenki oon lukenu suomalaisista vaihtoraporteista että opiskelu on tosi rankaa ja vie paljon aikaa mutta sitte kuitenki ulkomaalaisita blogeista/vlogeista oon saanu vähä rennomman kuvan niiin ois kiva jos sitten vaihon aikana kertoisit miten tiukkaa se opiskelu on ja miten paljona aikaa jää chillailuun...
    ja sitten vielä että miten paljon osaat koreaa ja meinaatko sitä opiskella kuinka palajon vaihon aikana?
    ei mulla (nytten) muuta, varmaan vielä kysyn myöhemmin tuhat kysymystä lissää:DD mutta onnee vaihtoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion asua siellä vaihtareille tarkotetussa asuntolassa. Itekin oon lukenut, että useissa korealaisissa asuntoloissa on tosi tiukat säännöt. Oman asuntolan sääntöjä en oo saanut vielä, mutta kirjoittelen kyllä sitten kunhan viimeistään perillä ne saan! Kyllähän sitä kauhujuttuja kuulee: vieraita ei saa olla (varsinkaan eri sukupuolta olevia), kotiin pitää tulla ennen puoltayötä ja voi lentää pihalle jos ei tuu, jne..

      Mulla on sinänsä jännä tilanne, ettei oikeen tiedä kuinka paljon ja mitä kursseja tuun siellä opiskelemaan :D Tuolla yliopistolla ei oikeestaan oo mitään mun koulutusalaan liittyviä kursseja, mutta sieltä sai sen kuvan, että kunhan meen sinne niin ne keksii mulle jotain mitä opiskella :D Ainakin tietty korean kielen kursseja aion käydä pari-kolme. Valmiiksi en osaa vielä muutamaa sanaa kummempaa.

      Poista