tiistai 29. tammikuuta 2013

Mitä vaihtoon lähteminen vaatii?

Lähtö lähestyy!

Ennen lähtöä on pitänyt hoitaa kaikenmaailman asioita, kulkea byrokratian ratakiskoja pitkin ja stressailla. Koska oon minä, niin tietenkään kaikki vaadittavat asiat eivät ole vielä kondiksessa, mutta tiedostan kyllä mitä kaikkea reiluksi neljäksi kuukaudeksi maapallon toiselle puolelle muuttaminen vaatii.

Koska jotkut voivat miettiä, että miten sinne vaihtoon pääsee, niin voisin kertoa lyhyesti tarinan.
Opiskelen Oulun seudun ammattikorkeakoulussa (OAMK) ja koulun kautta on valittavissa iso liuta kouluja ympäri maailman, jos opiskelijavaihtoon halajaa. Suurinosa kouluista on Euroopassa ja niihin pääsee Erasmus -vaihto-ohjelman kautta. Niiden lisäksi Oamkilla on muutamia kouluja eri puolilla Aasiaa, Jenkeissä ja Kanadassa, joiden kanssa on solmittu kahden korkeakoulun välinen sopimus. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että on sovittu että joka lukuvuosi esimerkiksi kolme meidän koulun ja kolme niiden koulun opiskelijaa voi tulla toiseen kouluun opiskelemaan (niinkuin OAMK ja University of Seoul ovat sopineet). Se, että tällainen sopimus on olemassa, ei automaattisesti tarkoita sitä, että joka lukuvuosi kolme tyyppiä lähtisi toiseen kouluun vaihtoon. Itse olen ensimmäinen meidän koulusta, joka lähtee UOS:iin eikä sieltä ole koskaan kukaan tullut meille. Joka kevät ja syksy on kuitenkin mahdollista lähteä, mutta vaihtopaikkaa on haettava vuosi ennen vaihdon alkamista. Niin minäkin tein, eli helmikuussa 2012 ilmoitin koululle, että tuonne on päästävä. Aika pian koulu sitten vastaskin, että fine, mee vaan!

Sitten siinä ollaan vähän hölmistyneenä, että jaa, mennään sitten. Vuosi on todella pitkä aika odottaa, vaikka nyt tuntuukin, että miten se aika menikin niin nopeaa! Keväällä 2012 piti täytellä jotain virallisia papereita, joissa varmistettiiin mun vaihto jne. Sitten odoteltiin taas. Riippuu varmasti ihan kouluista, että miten paljon ja millaisia papereita vaaditaan, mutta koulun kansainvälisistä asioista vastaava tyyppi kyllä pitää huolen ja neuvoo, mitä tehdä ja milloin.

Käytännönjärjestelyt on ihan opiskelijan itsensä vastuulla ja siksi ne stressaavatkin eniten.
Koreaan pääsemistä varten täytyy olla hankittuna ja hoidettuna ainakin:
- viisumi (voi hankkia aikaisintaan 3kk ennen lähtemistä, hakemuksen käsittelyaika 3-5pv. Viisumi haetaan Etelä-Korean suurlähetystöstä, joka sijaitsee Helsingissä ja se maksaa 40 euroa. Vaatii kaikenlaisia liitteitä, lue ohjeet tarkasti)
- vakuutukset (nämä itsellä vielä hankkimatta, pitänee kysyä onko koulu mua vakuuttanut..?)
- rokotukset (Etelä-Koreaan suositellaan hankittavaksi hepatiitti A & B -rokotteet. Harkinnanvarainen rokote on myös japanin aivokuume. Rokotteista lisää tietoa. Reseptin rokotteita varten saa omasta terveyskeskuksesta ja samalla voi varata ajan sen pistämiseen)
- terveystodistus (ainakin UOS vaatii vaihtareilta terveystodistuksen, jossa on ainakin merkintä, ettei tulijalla ole tuberkuloosia. Sellaisen saanee terveyskeskuksesta.)
apurahahakemus (OAMK ja varmasti useimmat muutkin korkeakoulut avustavat opiskelijoitaan, jotka lähtevät vaihtoon. Erasmus-vaihdoissa on aivan omat tukisysteeminsä, joista en tiedä mitään, mutta tällaisissa kahdenvälisissä vaihdoissa koulu tukee lähtijää kustantamalla esimerkiksi lentoliput. Itsellä tuesta jää vähän ekstraa käteen lentolippujen maksamisen jälkeen, mutta ei niillä kauaa juhlita. Varsinkin kun kaikki yllä mainitsemani asiat maksavat myös..)
- luottokortti (helpottaa maksamista. Korealaisen pankkitilin avaaminen vaihtarina voi olla vaikeaa, ainakin mitä internetsiä on uskominen. Eli paikallisen tilin saamisessa voi kestää, joten hyvä olla joku maksuväline. Luottokortin saa omasta pankista, jos on 90opintopistettä suoritettuna!)
- lisäksi opiskelijan täytyy tehdä ilmoitus Kelalle, että aikoo lähteä ulkomaille vaihtoon.


Ennen lähtemistä, ihan mihin tahansa maahan jossa on todella erilainen kulttuuri kuin Suomessa, kannattaa tietty ottaa selvää miten siellä käyttäydytään jne. Kun tämä blogi on all about South Korea, niin vinkki:
vinkkejä KAIKESTA ko. maahan liittyvästä voi löytää kahden Koreassa asuvan kanadalaisen, Simonin ja Martinan, nettisivustolta Eat Your Kimchi. Esimerkiksi kategoria TL;DR on oikein hyvä lähtökohta!

(Simon ja Martina on muutenkin aivan awesome-tyyppejä, kannattaa tutustua! Mun mielestä parasta tietty on, kun ne arvostelee suosituimpia kpop -videoita maanantaisin, mutta on niillä paljonpaljon videoita ja asiaa myös kpop-maailman ulkopuolelta)


En laita mitään kpoppia tähän nyt, vaan viisi asiaa mitä Koreassa ei kannata tehä:




Viikon päästä taas, moimoi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti