lauantai 11. toukokuuta 2013

석가탄신일 eli Buddhan synttärit!

Olin niin varma, että päivitän tätä blogia vähintään kerran viikossa, mutta huomaamatta aika on lentänyt ja päivitystahti on hidastunut.. Nyt kuitenkin otan härkää sarvista ja laitan vähän kuvia tämän päiväisestä Lotus Lantern paraatista.

Ensiviikon perjantaina on Buddhan syntymäpäivä ja Seoulissa tuota vuotuista tapahtumaa juhlitaan yli viikon ajan, mutta painottuen tälle viikonlopulle, Lotus Lantern Festivaliin. Eri maissa juhlitaan Buddhan synttäreitä eri päivinä. Japania lukuunottamatta kaikissa Itä-Aasian maissa Buddhan synttärit määräytyy kiinalaisen kalenterin mukaan, eli joka vuosi Buddhan synttärit on kiinalaisen kalenterin neljännen kuukauden kahdeksas päivä (tänä vuonna se osuu gregoriaanisessa kalenterissa 17.5.). Mutta esimerkiksi Taiwanissa se on vuoden 1999 hallituksen päätöksen mukaisesti sama päivä kuin äitienpäiväkin eli toukokuun toinen sunnuntai ja Nepalissa se on toukokuun täysikuun päivä. Lisäksi Etelä-Koreassa, Macaulla ja Hong Kongissa päivä on kansallinen vapaapäivä.

Buddhalaisuus on Etelä-Korean toiseksi suurin uskonto, kristinuskon jälkeen. Aiemmin jostain puheista ymmärsin, että täällä noin puolet on buddhalaisia ja toinen puolet kristittyjä (protestantteja ja katolisia). Mutta se tarkoittikin puolia niistä, jotka tunnustavat jotain uskontoa. Ainakin jos Wikipediaa on uskoman, melkein puolet korealaisista ei tunnusta mitään uskontoa.

Eniveis, buddhalaisuus on iso juttu täällä ja totta kai se näkyy varsinkin näin juhlapyhien aikaan. Seoulissa järjestetään erilaisia tapahtumia: Jogyesa temppelillä tarjoillaan temppeliruokaa, opetetaan toivomuslyhtyjen tekoa ja perinteisiä pelejä. Tanssi- ja musiikkiryhmät esiintyy ja järjestetään kulkueita (muitakin kuin tämä pääkulkue, mitä tänään olin todistamassa).
Harmittaa, kun en huomenna ehdi käymään tuolla temppelillä, koska suuntaan eri paikkaan, josta ehkä saatte nähdä kuvia myöhemmin..

Mutta tässä kuvia tältä päivältä!Päivällä ihmiset kokoontui Dongguk Universitylle, joka on buddhalaisten perustama
yliopisto. Lotus Lantern Parade lähti liikkelle sieltä,
mutta paljon paljon ihmisiä liittyijoukkoon puolessa välissä matkaa, Dongdaemunissa.

Siellä niitä ihmisiä on! Tuolla stadionilla oli päivällä kaikenlaista ohjelmaa.

Kauniit naiset valmiina lähtöön.

Minä ja muorit!
Monilla kulkueeseen osallistuneilla, lapsista muoreihin, oli päällä korean kansallispuku hanbok
(한복)Iloiset muorit elikkäs ahjummat :--)

Mullakin on oma lyhty! Tosin mun lyhdyssä ei oo valoa...

Tätä mieltä meikä oli tuosta kulkueesta!
Suurimman osan kuvista ottanut kaverini Johanna, pari myös minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti